Saturday, 21 May 2011

Cencaru Sambal Bersantan

Menu tengahari tadi. Masak simple2 ja sebab petang ni nak p umah abg muadz ibu dia buat makan2 sambut befday abg muadz setahun..Hepi belated befday abg muadz..befday dia 18hb ari tu tapi ibu dia buat hari ni,yela kan ari orang keje susah la orang nak p. My hubby aka big bos kena jadi cameraman arini. Papa muadz kata big bos saya pandai amek gambaq..hihi..


Resepi :Cencaru Sambal Bersantan
Sumber: Pinggan Merah


Bahan-bahannya:
  • Ikan Cencaru @ ikan2 lain 
  • 6 sudu besar cili mesin( dah campur bawang merah )
  • 1/2 cawan santan
  • 2 batang serai
  • minyak untuk tumis
  • garam 
  • gula
  • sos cili
  • sos tomato
  • air asam jawa
Caranya:
  1. Goreng ikan bagi garing2 sket
  2. Tumis cili sampai garing lepas tu masukan sos cili, sos tomato, serai. Kacau sebentar
  3. Lepas tu masukan santan,garam dan gula.
  4. Bila dah mendidih,masukan ikan tadi. Biarkan 5 minit,baru tutup api


    0 comments:

    Template Recipes by Pinggan Merah®

    TOP