Friday, 20 May 2011

Kari Daging Utara Campur Kentang

Lama tak buat kari daging. Selalu buat kari ayam ja. Sedap gak sekali sekala makan daging ni. Aritu beli daging bos teringin nak makan bihun sup. Ni lebihan daging haritu. Saya buat malam tadi kari ni. Bubuh kentang,sedap gak..hehe..Cara2 nak masakni saya belajaq dari mak kat kampung dulu,cuma nak pedaskan sket saya tambah cili mesin..

Resepi: Kari Daging Utara
Sumber:Pinggan Merah


Bahan-bahan:
  • Daging
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • serbuk kari 1 peket kecik
  • 4 sekawan
  • cili mesin@serbuk cili
  • santan
  • daun kari
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 biji kentang
  • cili hidup hijau
  • tomato
  • garam
Caranya:
  1. Hiris @ kisar bawang merah,bawang putih,halia. Gaulkan serbuk kari dengan daging dan kerisik.
  2. Tumis 4 sekawan dan masukkan bawang,daun kari. Tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan daging yang digaul dengan serbuk kari dan kerisik tadi. Masak hingga daging empuk
  4. Lepas daging empuk dan rempah kering sket boleh la masukkan kentang.
  5. Masukkan santan, garam. Biarkan mendidih baru masukkan cili hijau dan tomato
  6. Boleh la makan. Tabur la bawang goreng.

0 comments:

Template Recipes by Pinggan Merah®

TOP