Thursday 3 May 2012

Bahaya garam pada anak kita..

Dah lama cari info pasal garam ni. Asyik miss je kalau cari. Anak dah nak masuk 10 bulan baru dapat detail yang agak jelas hari ni. Kawan and blog doc Harlina ada bagitau jangan masukkan garam pada baby kalau masak makanan anak kita.

Tapi orang2 terapat suruh masukkan garam dalam menu Aryan. Sebagai ibu semestinya aku akan ikut yang JANGAN. Sebab doc sendiri yang cakap cmtu. Kita kena tahu apa yang terbaik untuk anak kita! Ramai yang tak tahu sebab tak didedahkan. kesian sangat kat anak2 kecik kita..Ni lepas aku search punya search dapat la yang aku paham.. Banyak info kesihatan ni dari indon..Jenuh nak paham.. 

sumber : incik Google

Info ini menerangkan tubuh manusia memerlukan garam untuk berfungsi dengan betul. Garam tidak boleh dihasilkan oleh tubuh, sehingga  garam merupakan sebahagian benda yang penting dari makanan sehari-hari kita.
 
Tapi keperluan garam untuk bayi adalah SANGAT kecil (kurang dari 1g per hari sehingga  usia 12 bulan) - dan keperluan-keperluan ini dapat dipenuhi oleh susu ibu atau susu formula.

Ginjal bayi tidak dapat memproses garam dengan baik - yang bermaksud bahawa garam jika ditambah pada makanan bayi boleh menyebabkan kerosakan ginjal serius.

Semakin banyak bukti menunjukkan bahawa pengambilan terlalu banyak garam sejak usia awal boleh menyebabkan tekanan darah tinggi di kemudian hari - terutama dalam keluarga yang mempunyai sejarah penyakit seperti itu, .Jadi harus makanan bayi saye kurang menyelerakan jika tidak ditambah dengan garam?

Ok~! Anda mungkin mendapati makanan mempunyai rasa yang kurang sedap kalau tidak menambah garam kerana  langit-langit kita sudah  terbiasa dengan rasa masin. Tapi ingat bahawa langit-langit mulut bayi adalah berkembang dan bahawa dia belum mendapatkan keutamaan untuk selera masin! Bahkan, makanan yang anda anggap tak sedap boleh saja diterima si kecil.

Jangan gunakan sos semasa memasak makanan bayi kerana ianya mengandungi garam. Elakkan meggunakan daging yang diproses seperti papperoni, ham, kacang panggang dan lain2 kerana makanan daging yang diproses ini ianya mengandungi kandungan garam yang tinggi untuk bayi anda.


Jika anda menggunakan makanan dalam tin untuk memasak makanan bayi anda, semak label untuk memastikan tiada garam telah ditambah. PAstikan setiap makanan yang di tinkan untuk bayi diberi label dengan kumpulan umur yang sesuai untuknya.

Dalam sebab lain,  memastikan bahawa makanan bayi anda adalah tidak bergaram bermakna bahawa ia haruslah mempunyai rasa juga.

0 comments:

Template Recipes by Pinggan Merah®

TOP