Sunday, 20 March 2011

Kek Coklat Tanpa Butter,Susu dan Telur

















Resepi ni baru gak buat..Mula2 heran gak tengok resepi yang tak pakai butter dan telur ni, nasib baik percubaan pertama menjadi.. Alhamdulillah..Kek bila diperam aka dimakan selepas 2 hari lagi sedap..Betul la kata tuan punya resepi asal DapurKu SaYang. Saya ambil dari blog kak Mas Duniaku. Saya nak mintak izin copy paste resepi kat sini je kakak2ku sekalian..Tima kasih daun keladi..


Kek Coklat Tanpa Butter,Susu dan Telur

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum + 2 sk baking powder + 1 sk soda bikarbonat (diayak sekali)
  • 1/2 cawan serbuk koko atau campuran serbuk coklat
  • 2 cawan gula icing
  • 2 peket coffee mix (3 in 1) @ coffee 2 in 1 pun boleh
  • 2 1/2 cawan air panas
  • 1/2 sk garam
  • 160 ml minyak masak sayuran @ minyak jagung
  • 2 sk cuka
  • 2 sk esen vanilla
Caranya:
  1. Panaskan oven pd suhu 160-170C. Sediakan loyang kek yg bersesuaian. Griskan dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. 
  2. Sediakan bekas yg agak besar. Satukan tepung, gula, serbuk coklat, coffee dan garam. Ratakan.
  3. Kemudian masukkan air panas dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu atau spatula. 
  4. Tuangkan minyak masak / minyak jagung. Kacau lagi hingga sebati. Jika adunan bergentel, tapiskan.
  5. Akhir sekali, masukkan cuka dan terus kacau hingga rata. 
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak. Suhu bergantung pd oven masing2. Tidak mengapa jika permukaan kek retak sebab memang begitulah kejadiannya.
  7. Setelah kek masak, biarkan ia sejuk semalaman sebelum dipotong. Hiaskan dgn krim / ganache jika suka.
Nota : Kek ini sangat moist, lembut dan lebih sedap dimakan setelah dibiarkan semalaman atau 1-2 hari.


0 comments:

Template Recipes by Pinggan Merah®

TOP