Ikan Bakong Bakar
Ermm..plan dah lama nak buat ikan bakar ni. Dok search2 resepi jumpa kat sini. Tapi saya dah mengubah ikut cara saya..Maaf ye,apapun sedap. Saya guna ikan bakong. Tak tau pulak kat semenanjung orang panggil ikan apa. En suami kata sedap ikan ni,rasa dia manis2 gitu. Makan dengan nasi panas2 dengan air asam,perhh..sedap ooo..Jom2 layan resepi ni..Saya masak simple je hari ni..kiki
Ikan Bakong Bakar
Sumber: Konda Kondi
Bahan-bahan
- Seekor ikan bersaiz besar-saya guna ikan bakong
- separuh bawang besar saiz kecil*
- 2 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- halia sedikit*
- 2 batang serai
- kunyit hidup sedikit
- 15 tangkai cili kering-mesin
- 3 sudu santan pekat-saya guna santan kotak
- air asam jawa
- gula dan garam
- daun pandan or daun kunyit or daun pisang-sy guna daun pandan
- Tumis bahan2(*) sampai kering sedikit. Guna sedikit minyak je ye, kemudian masukkan cili mesin. Tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa. Perasakan gula dan garam. Biarkan kering macam pes tu
- Lepas tu masakkan santan. Kacau2 biar sebati dan tutup api
- Lumpur ikan dengan pes tadi lepas tu lapik ikan dengan daun pandan. Bakar dlm oven
- Hidangkan dengan nasi panas dan air asam.
Sumber:Pinggan Merah
Bahan-Bahan
- kentang-potong dadu
- 1 biji telur -pukul sedikit
- bawang besar
- serbuk cili @ serbuk paprika
- garam
- kunyit
- Goreng kentang sampai empuk. Masuk serbuk cili, garam, kunyit.
- Kemudian baru masukkan bawang. Biarkan layu baru masukkan telur. Kacau2 biar sekata baru tutup api.
- Hidangkan..
0 comments:
Post a Comment