Friday, 25 March 2011

Udang Masak Lemak Cili Api


Udang Masak Lemak Cili Api
Sumber: Pinggan Merah

Bahan-bahan
  • 1/2 kg udang
  • 1/2 halia*
  • 2 biji bawang merah*
  • 1 biji bawang putih*
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 10 cili padi-*saya guna cili burung (ikut kepedasan masing )
  • 2 batang serai-ketuk
  • santan
  • garam
Caranya
  1. Masukkan bahan yang diblend(*) ke dalam periuk. Keringkan sedikit atas api kemudian masukkan serai.
  2. Lepas tu masukkan santan. Biarkan sekejap baru masukkan udang. Perasakan dengan garam. Sesapa yang nk masukkan pak aji,silakan. Biarkan mendidih. Tutup api
  3. Hidang

0 comments:

Template Recipes by Pinggan Merah®

TOP