Saturday, 19 March 2011

Mee Kari Utara

Layan dulu gambarnya..Nant saya taip resepi kemudian....Dah lama buat ni,masa awal2 berhijrah ke Sandakan ni..dulu just untuk suka suki sendiri je simpan hasil gambar masakkan ni..Mee Kari ni mula2 saya tengok kakak sulung saya buat masa raya,memang kaw gile la rempah ratusnya....Dulu2 just tolong2 kacau periuk je,sekarang dah jadi lisa suri rumah aka surirumah (bak kata Nurfaizatulhamima)..kiki kena la buat sendirikan....




Resepi Mee Kari Utara
Sumber : Pinggan Merah

Bahan-bahan
  • Sepeket mee kuning
  • taugeh
  • Setengah ekor ayam-potong kecil2
  • setengah kilo kerang-rebus dulu
  • 200g udang
  • fish cake-kalau ada
  • 10 biji fish ball
  • sepeket setengah rempah kari ayam-jadikan pes
  • 2 sudu cili mesin
  • 2 cawan santan
  • sebatang serai
  • 4 sekawan ( kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,buah pala)
  • 1/2 halia-hiris
  • 2 ulas bwang merah-hiris
  • 1 ulas bawang putih-hiris
  • 1 tangkai daun kari 
  • garam
Bahan tabur
  • 2 biji kentang-rebus dan potong kecil2
  • cili merah
  • daun bawang-xbubuh
  • bawang goreng
  • tokua aka tauhu-kalau ada
  • kacang panjang-celur
  • sawi-celur (xsempat beli..kiki)
  • telur rebus
Caranya:
  1. Tumis 4 sekawan, bahan hiris dan daun kari hingga harum. Masuk rempah kari dan cili mesin. Tumis hingga terbit minyak masukan serai.
  2. Masuk ayam, udang, kerang, fish ball, fish cake, garam. Kacau sebentar kemudian masuk santan.sapa suka pak aji boleh masukan.
  3. Biarkan mendidih kemudian tutup api. Siap untuk dimakan.

1 comments:

Riey

bila nk wat lg???

Template Recipes by Pinggan Merah®

TOP